Letní mezinárodní filosofická škola

Prague
Philosophy
Summer
School

6 přednášejících

ze 4 zemí světa

30 účastníků

z 11 zemí světa

44 hodin přednášek

5 dní v centru Prahy

Letní mezinárodní filosofická škola

Prague
Philosophy
Summer
School

6 přednášejících

ze 4 zemí světa

30 účastníků

z 11 zemí světa

44 hodin přednášek

5 dní v centru Prahy

Pražská filosofická letní škola je každoročním mezinárodním podnikem pořádaným v druhé polovině srpna. 

Během necelého týdne se studenti a studentky účastní přednášek a seminářů. Specialitou této letní školy je žánr master-classů, čili zvláštních seminářů, jejichž záměrem je předávání expertní znalosti, akademického know-how, návyků a zkušeností mezi světovými odborníky a účastníky letní školy. Během letní školy se zároveň pokoušíme představit Prahu nejen jako místo konání našich přednášek a seminářů, ale učinit zkušenost s tímto městem součástí filosofické zkušenosti. 

Přejít na Facebookovou stránku PPSS

PPSS 2019: Subjectivity in the European Philosophical Tradition in the 19th and 20th Century

Tématem první letní školy byl problém subjektivity ve filosofii 19. a 20. století a v románech středoevropských autorů. Téma druhého ročníku teprve bude představeno.

Stáhnout program letní školy 2019

PPSS 2019: Subjectivity in the European Philosophical Tradition in the 19th and 20th Century

0
přednášejících ze 4 zemí světa
0
účastníků z řad studentů všech stupňů VŠ
0
zemí světa
0
hodin přednášek a seminářů
0
plastových pohárů
0
PET flašek
0
vytisknutých stran studijních materiálů

První ročník PPSS se věnoval pojmu subjektivity v Evropské filosofické tradici 19.teho a 20.teho století. Cílem pětidenní letní školy bylo představit studentům (zejména bakalářského stupně, ale také magisterského i doktorandského) některé z nejvlivnějších myšlenek Evropské kontinentální filosofické tradice. Letní škola byla koncipována na způsob „crash course“ do toho způsobu myšlení, jež formovalo a připravilo půdu našemu současnému chápání pojmů „já“, „jedinec“ či „existence“. Užší filosofická perspektiva byla doplněna perspektivou literární, jelikož filosofické myšlenky byly šířeny nejen skrze filosofická díla jako taká, ale také pomocí literárního umění.

Čtyři z pěti pracovních dnů byly otevřeny komplexním představením klíčových filosofů 19.teho století – Hegela, Kierkegaarda a Nietzscheho – a jejich pojetí subjektivity. Odpoledne byli studenti rozděleni do jednotlivých master- classů, jež byly vedeny popředními odborníky na vybrané myslitele. V rámci master-classů tito odborníci představili metodologii čtení těchto autorů a nejčastější překážky v jejich porozumění. Po master-classe následoval pokaždé seminář, ve kterém studenti dále prohlubovali své zdatnosti a kompetence. Třetí den PPSS jsme strávili prohlídkou Prahy spojenou s výkladem fenomenologie její architektury dle knihy Christiana Norberga- Schulze, Genius loci.

Struktura

Každý pracovní den byl zahájen plenární přednáškou keynote speakera, která i s krátkou pauzou trvala přibližně tři hodiny a zabrala tedy celé dopoledne. Pak následoval oběd a po něm byli studenti rozděleni do dvou skupin. Skupina A absolvovala masterclass s keynote speakerem toho dne, na níž se tento přednášející snažil vysvětlit své interpretační pozice a užívané metodologické postupy. Skupina B paralelně absolvovala masterclass s keynote speakerem následujícího dne. Další den si pak skupina A prohodila se skupinou B přednášejícího své masterclass a všichni studenti tak absolvovali všechny masterclass všech keynote speakerů. Po masterclass studenti pokračovali v seminářích – tu si studenti museli na základě anotací předem zvolit jeden ze seminářů, neboť ten po čtyři dny rozvíjel a sledoval jedno téma. Na rozdíl od masterclass tak zhruba polovina studentů absolvovala jenom jeden seminář, druhá polovina pak druhý. Smyslem seminářů bylo přivést studenty ke kontinuální a intenzivní práci ve skupině, ze které by si měli něco podstatné o daném tématu odnést.

témata plenárních přednášek

JON STEWART: Hegel’s Account of Subjectivity and Alienation in the World Religions

WOJCIECH KAFTANSKI: Kierkegaard on Imitation, Imagination and Individuality

ALEŠ NOVÁK: Nietzsche as the Philosopher of “Affirmation of Life”

ŻANETA NALEWAJK-TURECKA: Comparative Literature, Philosophy, and Subjectivity: Forms, Discourses, Research Methods

témata v rámci masterclass

JON STEWART: Reading Hegel. Subjectivity and Alienation in Judaism and Christianity

WOJCIECH KAFTANSKI: The Principles and Practice of Philosophy as Academic Work

ALEŠ NOVÁK: Nietzsche and the Problem of Nihilism

ŻANETA NALEWAJK-TURECKA: Gombrowicz’s Literary Works and Philosophy. Subjectivity and Problems of Identity, Values, and Cognition

témata seminářů

JAKUB MAREK: Three Existential Horsemen. Melancholy, Despair, Anxiety (Kierkegaard)

VALÉRIE ROBERGE: Irony and Subjectivity between Kierkegaard, Kundera and Socrates

Pro přednášky a semináře se podařilo získat popřední specialisty ve svých oborech

WOJCIECH KAFTAŃSKI (Husserl-Archives: Centre for Phenomenology and Continental Philosophy, Institute of Philosophy, KU Leuven)
JAKUB MAREK (Univerzita Karlova)
ALEŠ NOVÁK (Univerzita Karlova)
ŻANETA NALEWAJK-TURECKA (Instytut Literatury Polskiej, Uniwersytet Warszawski)
VALÉRIE ROBERGE (Université Laval, Kanada)
JON STEWART (Filozofický ústav, Slovenská akadémia vied)

  • Na PPSS se účastnilo 30 studentů z univerzit zapojených do projektu 4U+, ale také z univerzit mimo tento program.

  • Mimořádný důraz byl kladen i na ekologickou stránku projektu – studijní materiály se sdílely výhradně elektronicky, aby se zamezilo tištění několika set stran papíru. Během PPSS se nepoužil ani jediný plastový kelímek či PET láhev – k dispozici byla čerstvá kohoutková voda ve džbánku a dostatek čistých hrnků a sklenic.

  • PPSS probíhala v prostorech Pražského kreativního centra, čili v samotném srdci Staroměstského náměstí v Praze.

Napsali o nás

Jedním z hlavních cílů bylo vytvoření přátelské a pohodové atmosféry, v níž se studenti více osmělí sdílet své názory, klást otázky a interagovat s přednášejícími. Také z tohoto důvodu jsme v předvečer PPSS zorganizovali malé neformální setkání, na kterém se studenti s námi i se sebou navzájem seznámili a „prolomili ledy“. Třetí z pěti pracovních dnů jsme věnovali komentované prohlídce Prahy, která vycházela z knihy norského architekta a teoretika architektury Christiana Norberga-Schulza Genius loci, v níž fenomenologicky tematizuje architekturu Prahy.
Nakolik se nám projekt vydařil lze snad posoudit z recenzí, které jsme obdrželi na naší facebookové stránce:

„I had the privilege of being among researchers and teachers that I admire so much.
A productive meeting in an inspiring city like Prague to discuss the intersections between philosophy of religion and literature, with great references to the Kierkegaardian work.
Special thanks to Jakub Marek, Tatiana Badurova and Nina Kaschel for their excellent organization and hospitality.
Good winds and see you soon.
Paulo.“

Paulo Henrique Lopes

„Thank you so much for a wonderful summer school and for all your efforts to make it happen. I heard many very good talks on a wide range of humanities issues, enjoyed the city-tour and met new people, so I found the whole Prague Philosophy Summer School really inspiring. The venue was also great. Special thanks go to Jakub Marek and Tatiana Badurova for your hospitality!“

Denis Kaidalov

Fotogalerie